Owocowy murzynek
Składniki
1 kostka margaryny Kasia
4 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka maki pszennej
2 czubate łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 spora garść borówek amerykańskich
1 spora garść jeżyn
płatki migdałów
szczypta soli
Wykonanie
W rondelku rozpuścić margarynę wraz z kakaem i cukrem, odstawić do lekkiego przestygnięcia. W misce wymieszać ze sobą przesiane przez sito mąki,szczyptę soli, sodę oczyszczoną oraz jajka. Dodać do powstałej masy zawartość rondelka (zostawiając trochę do polania upieczonego już ciasta) i dokładnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki i ułożyć owoce, starając się „wbić” je do dna.
Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 40 minut i pozostawić w piekarniku do przestygnięcia. Przed podaniem polać pozostawioną masą kakaowa i oprószyć płatkami migdałowymi