Pancakes jaglane
To, że kasza jaglana jest mega zdrowa każdy wie, jednak nie każdemu ona smakuje Tym którzy nie są jej fanami polecamy wypróbować pancakes zrobione z kaszy, po prostu bajka Fanom raczej polecać nie musimy, sami będą robić Smacznego
Składniki
2 szklanki ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej, czyli 3/4 szklanki suchej
4 łyżki dowolnej mąki, najzdrowiej bezglutenowej
1 jajko, albo łyżka mielonego siemienia lnianego
1/2 szklanki mleka kokosowego, ale może być też zwykłe
3 łyżeczki cukru waniliowego, nie wanilinowego, a najlepiej własnej roboty
szczypta sody oczyszczonej
kilka kropel soku z cytryny
3 łyżeczki cukru, najzdrowiej ksylitolu
1 łyżka oleju, plus do natłuszczania patelni
Wykonanie (+/- 18 placków)
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
Patelnie delikatnie natłuścić olejem, najlepiej za pomocą pędzelka. I na dobrze rozgrzaną patelnie, za pomocą łyżki nakładać porcję ciasta. Formować w miarę okrągły kształt o grubości 3-4 minimetrów, piec z obu stron. Placki po podsmażeniu łatwo dadzą się obrócić
W razie potrzeby dodać więcej mleka albo mąki.
Podawać samo albo z ulubionym dżemem czy też owocami