Papas Rellenas
Składniki
około 1,2 kg ziemniaki
1 jajko
10 pieczarek
1/2 brokuła
1/2 czerwonej papryki
1/2 papryczki pepperoni
7 plasterków fety
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 duża cebula
olej rzepakowy
mąka pszenna do obtoczenia (opcjonalnie też do ciasta)
papryka ostra
Chana Masala
pieprz cayenne
kolendra mielona
sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki ugotować, pognieść i odstawić do wystygnięcia. Pieczarki przekroić na ćwiartki, cebulę na paski, paprykę w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i dusić na odrobinie oleju. Brokuł ugotować na parze (al dente), pooddzielać na małe różyczki i również pozostawić do przestygnięcia.
Gdy ziemniaki będą zimne, dodać pieprz cayenne, kolendrę mieloną oraz Chana Masala (oczywiście przyprawy dodaje się wedle uznania). Wbić jajko, dokładnie wymieszać, uformować w dłoni kulkę, rozgnieść ją, nałożyć na środku farsz oraz po plasterku fety i dokładnie zalepić. Można jeszcze delikatnie obsypać papryką, obtoczyć w mące i smażyć na głębokim tłuszczu. Albo piec w piekarniku, na papierze do pieczenia.
A tutaj wersja z grzybami leśnymi i mozzarellą, pieczone około 40 minut w piekarniku, na natłuszczonym papierze do pieczenia