Papryka faszerowana tofu

Papryka faszerowana tofu

Składniki

2 papryki
1 opakowanie tofu (wędzone lub naturalne)
4 łyżki sosu sojowego
6 pieczarek
1 duża cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
2/3 szklanki ryżu (u nas Basmati)
1 ząbek czosnku
olej rzepakowy
Kitchen King Masala
papryka wędzona ostra
sól, pieprz

Papryka faszerowana tofu

Wykonanie

Tofu rozgnieść widelcem, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, po czym odstawić do lodówki. Następnie ugotować ryż, a na patelni podsmażyć utarte na dużych oczkach pieczarki i cebulę pokrojoną w kostkę. Gotowy ryż wymieszać z tofu i pieczarkami, dodać wyciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojoną natkę pietruszki i doprawić do smaku. Papryki umyć, odciąć ich górną część (ok. 2 cm) i wyjąć gniazda nasienne. Każdą paprykę obsypać od środka świeżo zmielonym pieprzem i solą. Tak przygotowane papryki napełnić farszem i na każdą nałożyć odciętą górną część. Następnie umieścić je w naczyniu żaroodpornym, polać z góry niewielką ilością oliwy. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.

Papryka faszerowana tofu

Tu papryka podana z fasolką szparagową, ryżem Basmati oraz sosem pomidorowym, z pieczarkami, cebulką i imbirem :)

Papryka faszerowana tofu

na google+
 

Dodaj komentarz