Paprykarz wegański
Składniki (3 słoiczki 400 g)
2/3 szklanki kaszy jaglanej, suchej
2 nie duże marchewki, utarte na dużych okach
1/2 dużej pietruszki lub 1 mała, utarta na dużych okach
kawałek selera, utarty na dużych okach
1 duża czerwona cebula, drobno pokrojona
1,5 papryki czerwonej, pokrojona w kostkę
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 ząbek czosnku, drobno poszatkowany
natka pietruszki, drobno pokrojona
1 łyżka musztardy Dijon
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju kokosowego, może być też inny
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego chili
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
opcjonalnie mąka z amarantusa, do zagęszczenia
Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę oraz paprykę. Następnie dodać utarte warzywa, ziele angielskie oraz liść laurowy i podlać delikatnie wodą. Warzywa dusić pod przykryciem do miękkości, w międzyczasie dodając koncentrat, musztardę oraz przyprawy, oprócz kurkumy.
W czasie gdy warzywa dochodzą należy ugotować kaszę jaglaną, w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Gdy warzywa będą już miękkie dodać pokrojony czosnek oraz natkę pietruszki, wyjąć ziele angielskie oraz liścia laurowego i całość zmiksować, nie koniecznie na całkiem gładką masę Na sam już koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie wymieszać. Jeśli okaże się, że powstały paprykarz będzie nieco za rzadki można dodać trochę mąki z amarantusa.
Paprykarz przełożyć do słoiczków i po przestygnięciu przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień lub po kilku dniach