Pasta Beluga pakora masala
Składniki
czarna soczewica (Beluga) (350g)
sos pomidorowy (350ml)
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
2 duże ząbki czosnku
1/2 średniej cebuli
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka pakora masala
olej rzepakowy
sól morska, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie
Soczewicę ugotować wraz ze szczyptą soli, gdy będzie miękka odcedzić i dość dokładnie przepłukać świeżą wodą. Do czystego garnka wlać 2 łyżki oleju, wsypać soczewicę, dodać sos pomidorowy, pieprz i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej gęstości. Gdy część wody odparuje wyłączyć palnik i poczekać do przestygnięcia. Do w miarę letniej soczewicy, dodać drobno pokrojony czosnek, cebulę oraz przyprawy. Blenderem zmiksować na gładką masę, w razie potrzeby doprawić do smaku solą. Przełożyć do słoików i trzymać w lodówce.
Pasta świetnie smakuje ze świeżym chlebem i kiełkami