Pasta brokułowo-czosnkowa
Lubimy brokuł i jadamy go dość regularnie, jednak ostatnio jemy go wręcz, można by powiedzieć co drugi dzień
Tym razem próbując czegoś nowego, przygotowaliśmy zieloną pastę do chleba
Oczywiście najlepiej smakuje z chlebkiem, który sami pieczemy
Szczerze to nawet się nie spodziewaliśmy, że jej smak będzie tak pyszny, nasz ulubiony, czyli czosnkowy
Składniki
1 mały brokuł
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki mielonego chili
sól, pieprz
olej bądź oliwa
Wykonanie
Brokuł ugotować na parze, do miękkości.
Miękki brokuł zmiksować na gładką pastę, wraz z czosnkiem i przyprawami.
Tak przygotowaną pastę włożyć do słoiczka i delikatnie z góry podlać odrobiną oleju, aby nie wysychało.
Przechowywać w lodówce.
Połączenie brokułów z czosnkiem jest bardzo ciekawe