Pasta fasoli i makreli
Składniki
300 g wędzonej makreli, wyfiletowanej
400 g czerwonej fasoli
2 czerwone papryczki chili, drobno pokrojone
1 ząbek czosnku, drobno poszatkowany
sok z 1 limonki
2 łyżeczki świeżo startego chrzanu
50 ml oleju rzepakowego
pieprz
Wykonanie
Fasolę przełożyć do miski i rozgnieść za pomocą widelca. Dodać czosnek, 1,5 drobno pokrojonej papryczki chili, pieprz, sok z limonki oraz utarty chrzan. Dokładnie wymieszać. Na koniec dołożyć makrelę oraz około 30 ml oleju rzepakowego i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do miseczki bądź słoika, polać pozostałym olejem oraz posypać resztą papryczek. Można również posypać natką pietruszki albo bazylią
Świetnie pasuje jako przekąska z krakersami, albo jako pasta na kanapkę