Pasta fasolowo-pieczarkowa
Pastę z fasoli można łączyć z dowolnymi składnikami i zawsze wychodzi równie pyszna Dziś proponujemy fasolę ze smażonymi pieczarkami oraz pomidorami suszonymi, ale równie dobrze można dodać oliwki albo papryczkę chili
Składniki (1/2 l słoik)
1 szklanka fasoli, namoczyć na noc
10 pieczarek, obranych i dowolnie pokrojonych
2 duże ząbki czosnku, pokrojone w plastry
2 pomidory suszone, z oleju, drobno pokrojone
3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
1,5 łyżeczki majeranku
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 łyżka koperku
+/- 5 łyżek wody z gotowana fasoli
sól, pieprz, papryka ostra
Wykonanie
Po nocnym moczeniu fasoli zmienić wodę, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić solą. Część wody z gotowania odlać do szklanki, wyjąć ziele angielskie oraz liść laurowy, a fasolę odstawić do przestudzenia.
Pieczarki i czosnek doprawione solą, pieprzem, papryką ostrą oraz majerankiem, podsmażyć na oleju z pomidorów i również odstawić do przestudzenia.
Ostudzoną fasolę oraz pieczarki umieścić w naczyniu do miksowania, wlać 5 łyżek wody z gotowania i za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Jeśli pasta ma być rzadsza, można dolać więcej wody. Na sam koniec dodać poszatkowane pomidory oraz koperek i wymieszać łyżką. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce
Pamiętajcie o tym, że jeśli nie lubicie jak smażone pieczarki ciemnieją, wystarczy polać je lekko sokiem z cytryny albo z kapusty kiszonej