Pasta pieczarkowo-orzechowa

Pasta pieczarkowo-orzechowa

Składniki

30 dkg pieczarek, obranych i utartych na dużych okach
spora garść orzechów włoskich, pokruszonych i uprażonych
1 łyżka soku z cytryny
1 garść natki pietruszki, drobno posiekanej
1/2 łyżeczki Garam Masala
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki majeranku
3 łyżki oleju rzepakowego bądź oliwy
sól, pieprz

Pasta pieczarkowo-orzechowa

Wykonanie

Pieczarki dusić na oleju, do czasu aż odparuje się cały płyn. W międzyczasie uprażyć i zmielić lub rozgnieść orzechy. Aby pieczarki nie ściemniały należy skropić je sokiem z cytryny albo z kapusty kiszonej.
Odparowane pieczarki połączyć z orzechami oraz przyprawami i zmiksować blenderem na gładką masę. Na koniec dodać natkę pietruszki oraz cytrynę i dokładnie wymieszać :)

Pasta pieczarkowo-orzechowa

Taką pastę można oczywiście dowolnie modernizować dodając na przykład duszoną cebulkę albo czosnek :D

Pasta pieczarkowo-orzechowa

na google+
 

Dodaj komentarz