Pasta z pieczonego selera i pietruszki
Pieczoną pietruszkę i seler uwielbiamy jako dodatek do obiadu, myśl, że może być z tego pasta bardzo nam się spodobał. I jak się okazało był to świetny pomysł . Pasta ma fantastyczny smak, lekko słodkawy
. Dla nas rewelacja, mamy nadzieję, że wam również zasmakuje
.
Składniki
1 średni seler
1 pietruszka lub pół mega dużej
1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
2/3 łyżeczki majeranku
4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
sól, pieprz
Wykonanie
Seler i pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w naczyniu żaroodpornym podlać 2 łyżkami oleju, zamknąć i piec w 180 stopniach przez około 50 minut.
Upieczone warzywa, pozostawić do przestygnięcia, następnie dodać do nich 2 łyżki oleju, sól, pieprz oraz majeranek i zmielić na gładką masę za pomocą blendera.
Dla wzbogacenia smaku można dodać suszone pomidory, pietruszkę, cebulę albo czarnuszkę, ale szczerze mówiąc pasta jest świetna sama w sobie i nie trzeba jej niczym urozmaicać.