Pasta z ryżu i buraka

Kolejna propozycja pasty na kanapki :)

Pasta z ryżu i buraka

Składniki (2 słoiczki 1/2 L)

1 duży burak, ugotowany
1 szklanka ryżu
2 duże cebule, pokrojone w kostkę
2 duże ząbki czosnku, drobno poszatkowane
1/2 łyżeczki mielonego chili
1 łyżeczka zielonej czubricy
1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
1/2 łyżeczki Chana Masala
1/2 łyżeczki Pav Bhaji Masala
1/2 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
3 łyżeczki musztardy Dijon
garść koperku świeżego
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oleju kokosowego albo rzepakowego

Pasta z ryżu i buraka

Wykonanie

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowany burak obrać i drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebule.
Pod koniec smażenia dodać przyprawy oraz czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę.
W misce umieścić ugotowany i przestudzony ryż, buraki, cebule, dodać koperek, musztardę oraz sok z cytryny.
Za pomocą blendera wszystko zmiksować na gładką pastę.
W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i na przykład chrzanem :)
Przełożyć do szczelnie zamykanych słoików i przetrzymywać w lodówce.

W sumie pasta ta może zastąpić również ziemniaki czy też zwykły ryz przy obiedzie :)

Pasta z ryżu i buraka

na google+
 

Dodaj komentarz