Pasta z soi
Składniki (na 1/2 l słoik)
1 niepełna szklanka soi, namoczyć w wodzie na noc
2 nie duże cebule, drobno pokrojonej
2 duże ząbki czosnku, drobno poszatkowanej
2 ogórki kiszone, u nas oczywiście z własnego kiszenia
garść świeżej kolendry, drobno pokrojonej
3 łyżki oleju rzepakowego, bądź oliwy
1 łyżeczka Parantha Masala
1/2 łyżeczki majeranku
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki mielonego chili
sól, pieprz
Wykonanie
Soję ugotować do miękkości na świeżej i osolonej wodzie. Gdy będzie dostatecznie miękka, odlać wodę, pozostawiając około 1/3 szklanki płynu. Pozostawiony płyn wlać ponownie do garnka z soją, dodać połowę pokrojonych ogórków i za pomocą blendera zmiksować wszystko na gładką pastę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim, na kolor złoty drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodać przyprawy oraz czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund. Patelnie zdjąć z ognia, dodać zmiksowaną soję, resztę ogórków oraz kolendrę i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Powstałą pastę przełożyć do słoika, na górę wlać pozostały olej. Po schłodzeniu odstawić do lodówki