Pasztet jaglano-soczewicowo-marchwiowy

Pasztet jaglano-soczewicowo-marchwiowy

Składniki

2/3 szklanki czerwonej soczewicy
2/3 szklanki kaszy jaglanej surowej
4 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
2 łyżki mąki(u nas orkiszowej)
1 łyżeczka kuminu
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 cm. świeżego imbiru
sól do smaku

Pasztet jaglano-soczewicowo-marchwiowy

Wykonanie

Kaszę jaglaną ugotować w 1,5 szklanki wody. Soczewicę ugotować również w 1,5 szklanki wody. Obraną i pokrojoną w kawałki marchew, cebulę pokrojoną w ćwiartki i całe ząbki czosnku upie na blasze, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni – około 20 minut. Upieczone warzywa utrzeć na średnich oczkach i wymieszać wraz z pokrojonym w plasterki imbirem. W misce wymieszać ugotowaną kaszę z soczewicą wraz z warzywami. Dodać mąkę, oliwę, sól i przyprawy. Przełożyć do formy i pie około 2 godziny, w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można go wyjąć z formy dopiero wtedy gdy całkiem wystygnie, inaczej będzie się kruszył.

Pasztet jaglano-soczewicowo-marchwiowy

Pasztet tutaj podany z sałatką na liściach cykorii.

Pasztet jaglano-soczewicowo-marchwiowy

na google+
 

Dodaj komentarz