Pasztet wielowarzywny

Pasztet wielowarzywny

Składniki

600 g ziemniaków
1/2 selera
5 marchwi
3 pietruszki
3 cm imbiru, bardzo drobno pokrojonego
1 garść pokrojonej natki pietruszki
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki płatków jaglanych, ryżowych albo gryczanych (u nas był mix)
8 łyżek oleju rzepakowego
kilka bardzo cienkich plasterków margaryny

Pasztet wielowarzywny

Wykonanie

Ziemniaki obrać, ugotować i pognieść. Warzywa obrać, utrzeć na dużych okach, dodać imbir, sól i pieprz. Przełożyć na patelnie, wlać 7 łyżek oleju, wodę, wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Rozdrobnione ziemniaki przełożyć do miski, wsypać płatki, natkę pietruszki oraz miękkie warzywa. Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie natłuścić pozostałym olejem, przełożyć wymieszane warzywa, na górze poukładać plasterki margaryny i umieścić w piekarniku. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet wielowarzywny

Pasztet wielowarzywny

na google+
 

Dodaj komentarz