Pasztet z marchewek

Pasztet z marchewek

Składniki (na dużą foremkę, taką 30x10cm)

1,7 kg marchewek
1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekany
2 jajka
8 czubatych łyżek mąki z amarantusa, może być też inna
8 łyżek dowolnych otrębów, u mnie orkiszowe
200 ml słodkiej śmietany, u mnie 10%
4 łyżki oleju rzepakowego
3/4 łyżeczki Pav Bhaji Masala
1/2 łyżeczki kurkumy
3/4 łyżeczki mielonego chili
sól, pieprz

Pasztet z marchewek

Wykonanie

Marchewki obrać, odciąć końcówki i odłożyć kilka o takiej samej grubości. Resztę marchewek pokroić na grube plastry, zalać osoloną wodą i gotować około 25 minut, przełożyć do miski i ostudzić.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażać jakieś 5 minut odłożone wcześniej marchewki. Następnie zalać je wodą która pozostała z gotowania reszty marchewek. Gotować około 10 minut, aż zmiękną.
Ostudzone plastry marchewki zalać śmietaną, dodać przyprawy i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać jajka, mąkę, otręby, natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Na dno foremki wysmarowanej 1 łyżką oleju, wyłożyć warstwę z powstałej masą, a następnie poukładać wzdłuż całe marchewki i przykryć je pozostałą masą. Górę wysmarować olejem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1:40 h. W piekarniku powinno się znajdować podczas pieczenia naczynie z wodą.
Upieczony pasztet pozostawić do przestygnięcia w foremce, a następnie trzymać go w chłodnym miejscu.

Pasztet z marchewek

Pasztet z marchewek

na google+
 

Dodaj komentarz