Pasztet z selera
Składniki
około 750 g selera, zetrzeć na drobnych okach
3 łyżki świeżego korzenia chrzanu, utrzeć
1 cebula, drobno pokrojona
2 łyżki sosu sojowego
3 jajka
2/3 szklanki bułki tartej
kilka suszonych grzybów mocno rozkruszonych i zalanych 1 szklanką wrzątku
1/4 gałki muszkatołowej, utarta
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
Wykonanie
Seler, chrzan i cebulkę przełożyć na dużą patelnię, wlać wywar grzybowy, sos sojowy oraz olej. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa zmiękną zdjąć patelnie z ognia, dodać gałkę muszkatołową, bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Na koniec dołożyć roztrzepane jajka i ponownie wymieszać. Całość przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki. Piec w temperaturze 180 stopni około 1:20 h.
Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku