Pieczony łosoś z aromatycznej marynaty
Składniki
Marynata
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryczki pepperoni
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
sól, pieprz,
dzwonki łososia
olej rzepakowy
papier do pieczenia
Wykonanie
Do naczynia wlać sos sojowy, dodać miód, drobno posiekany ząbek czosnku oraz papryczkę razem z nasionkami, sok z cytryny, kolendrę i pieprz. Dokładnie wymieszać. Posolonego łososia obtoczyć dokładnie i pozostawić w marynacie przez 20 minut (co jakiś czas obracając).
Po upływie tego czasu łososia wyciągnąć z marynaty (marynatę zostawić do polania upieczonego już łososia). Za pomocą papierowego ręcznika nasączonego olejem natłuścić patelnię i smażyć przez chwilę z obu stron. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (papier wcześniej skropić olejem) i umieścić w rozgrzanym do 180 stopni, piekarniku. Piec 25 minut, co jakiś czas obracając (w piekarniku z termoobiegiem czas pieczenia się skróci). Przed podaniem polać delikatnie pozostawioną marynatą.
Łosoś fantastycznie pasuje z brukselką w imbirowej glazurze oraz z ziemniakami sauté.