Pierogi z bobem

Pierogi to wiadomo, pychotka, bób też lubimy, ale połączenie tego było ciekawym i jakże pysznym eksperymentem :D

Pierogi z bobem

Składniki (+/- 36 pierogów)

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 szklanka gorącej wody
szczypta soli

Farsz:
800 g ugotowanego bobu
2 duże, bądź 3 mniejsze cebule, pokrojone w kostkę
3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
1 pęczek koperku, drobno pokrojony
sól, pieprz
kolendra do podania

Pierogi z bobem

Wykonanie

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej oraz gorącą wodę. Zagnieść z tego ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na parę minut.
Następnie przygotować farsz.
Ugotowany bób zmielić w maszynce, cebule posolić i zeszklić na oleju.
W dużej misce umieścić bób, dodać zeszklone cebule, poszatkowany koperek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Ciasto rozwałkować, za pomocą foremki albo dużej szklanki powycinać koła. Na środek każdego koła kłaść porcję farszu, a następnie zagnieść rogi i tak postępować z całym ciastem.
Pierogi układać na lekko podsypanym mąką stole, aby się nie przykleiły :)
Gotować umieszczając je w gotującej się i osolonej wodzie.
Czas gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać posypane kolendrą, same, albo z podsmażoną cebulką.

Pierogi z bobem

Aby zamrozić nadmiar pierogów, należy umieścić je (surowe oczywiście) na podsypanej mąką desce, a następnie w zamrażalniku. Czas mrożenia wstępnego 30-60 minut, w zależności od zamrażarki. Gdy pierogi się zmrożą można je przełożyć porcjami do woreczków :)

Pierogi z bobem

Pierogi z bobem

Pierogi z bobem

na google+
 

Wszystkie komentarze

  1. zapomnieliście o czosnku, doda dużo aromatu i wyostrzy smak bobu :)

Dodaj komentarz