Pierogi z bobem
Pierogi to wiadomo, pychotka, bób też lubimy, ale połączenie tego było ciekawym i jakże pysznym eksperymentem
Składniki (+/- 36 pierogów)
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 szklanka gorącej wody
szczypta soli
Farsz:
800 g ugotowanego bobu
2 duże, bądź 3 mniejsze cebule, pokrojone w kostkę
3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
1 pęczek koperku, drobno pokrojony
sól, pieprz
kolendra do podania
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej oraz gorącą wodę. Zagnieść z tego ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na parę minut.
Następnie przygotować farsz.
Ugotowany bób zmielić w maszynce, cebule posolić i zeszklić na oleju.
W dużej misce umieścić bób, dodać zeszklone cebule, poszatkowany koperek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Ciasto rozwałkować, za pomocą foremki albo dużej szklanki powycinać koła. Na środek każdego koła kłaść porcję farszu, a następnie zagnieść rogi i tak postępować z całym ciastem.
Pierogi układać na lekko podsypanym mąką stole, aby się nie przykleiły
Gotować umieszczając je w gotującej się i osolonej wodzie.
Czas gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać posypane kolendrą, same, albo z podsmażoną cebulką.
Aby zamrozić nadmiar pierogów, należy umieścić je (surowe oczywiście) na podsypanej mąką desce, a następnie w zamrażalniku. Czas mrożenia wstępnego 30-60 minut, w zależności od zamrażarki. Gdy pierogi się zmrożą można je przełożyć porcjami do woreczków
zapomnieliście o czosnku, doda dużo aromatu i wyostrzy smak bobu
Nie zapomnieliśmy
Specjalnie nie dodaliśmy, aby nie zawładnął potrawą
Oczywiście jeśli ktoś ma ochotę to śmiało może go dodać, przepis jest po to aby go modyfikować
Oczywiście
super pomysł
I super smak, zwłaszcza z podsmażoną cebulką