Pierogi z czerwoną soczewicą
Składniki (+/- 50 pierogów)
Pierogi
2 szklanki mąki pszennej typu 450, plus do podsypywania
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju rzepakowego
około 1 szklanka gorącej wody
Farsz
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 ziemniaki, ugotowane w mundurkach
2 cebule, drobno pokrojone
2 jajka, 1 jajko surowe a drugie ugotowane na twardo
2 łyżki natki pietruszki, pokrojonej
2 łyżki oleju rzepakowego
2/3 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki Garam Masala
sól, pieprz
Wykonanie
Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać sól, olej, a następnie stopniowo wlewać gorącą wodę, mieszając cały czas łyżką. Ciasto wyrabiać jakieś 10 minut, aż powstanie gładka masa na pierogi, po czym odstawić je przykryte ściereczką na minimum 30 minut.
W międzyczasie ugotować ziemniaki oraz jedno jajko. Soczewicę przepłukać na sicie i ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebule.
Soczewicę przesypać do miski, dodać obrane ziemniaki, zeszklone cebule, natkę pietruszki oraz przyprawy, wszystko dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jajko oraz jajko surowe i wyrobić dokładnie aż powstanie zwarta masa.
Przygotowane ciasto podzielić na 2 części i każdą po kolei starannie rozwałkowywać. Za pomocą foremki bądź szerszej szklanki wycinać kółka, nakładać na środek porcję farszu i lepić pierogi. Tak przygotowane pierogi wrzucić partiami na gotującą i osoloną wodę, gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi najlepiej podawać ze smażoną cebulką i natką pietruszki