Pikantna zupa pomidorowa z czarną fasolą i smażonymi ziemniakami
Składniki
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
2 łodygi selera naciowego
1 zielona papryka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
250 gram czarnej fasoli
sok z limonki
olej rzepakowy
kolendra świeża
3-4 ziemniaki
pieprz cayenne
papryka wędzona ostra
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka suszonego oregano
kozieradka
sól, pieprz
Wykonanie
Dzień przed gotowaniem należy zalać fasolę wodą i moczyć przez całą noc. Następnie odcedzić, przepłukać na sicie i zalać świeżą wodą. Nieco posolić i ugotować, aż fasola będzie miękka.
W garnku na odrobinie oleju usmażyć cebulę wraz z czosnkiem, selerem naciowym i papryką. Następnie dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki,fasolę oraz około 1,5 l wody (bądź bulionu). Doprawić do smaku i gotować jeszcze 10 minut. W międzyczasie w innym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Pokrojone w ćwiartki ziemniaki wrzucamy do zagotowanej wody i gotować przez około 5 minuty. Po tym czasie ziemniaki odcedzić i przełożyć do frytkownicy, albo obtoczyć w oleju i piec w piekarniku.
Gdy zupa będzie gotowa, odlać cztery chochle do wysokiego naczynia i zmiksować za pomocą blendera, po czym dodać z powrotem do garnka. Na koniec doprawić sokiem z limonki, posypać świeżą kolendrą i na górę położyć kilka kawałków smażonych ziemniaków.