Pikantne kotlety z kaszy jaglanej

Pikantne kotlety z kaszy jaglanej

Składniki (10-12 kotletów)

1 i 1/3 szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki mąki z amarantusa
1 jajko
1 mała cebula, drobno pokrojona
1 duży ząbek czosnku, drobno pokrojony
papryczka pepperoni
1/2 papryki czerwonej, u nas 2 małe z własnej hodowli :)
1 łyżeczka kurkumy
1 czubata łyżeczka Garam Masala
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Pikantne kotlety z kaszy jaglanej

Wykonanie

Kasze jaglaną ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do przestygnięcia. Cebulę delikatnie podsmażyć na 2 łyżkach oleju, gdy będzie już miękka dodać czosnek i smażyć jeszcze jakieś 30 sekund. W międzyczasie drobno pokroić papryki.
Kaszę przełożyć do większej miski, dodać do niej pokrojone papryczki i podduszoną cebulkę oraz czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Dodać jajko oraz mąkę i dokładnie wszystko ze sobą wymieszać.
Uformować w ręku kulki wielkości mandarynki i układać je dość luźno na rozgrzanej patelni z olejem. Kulki delikatnie rozpłaszczyć łopatką i smażyć aż się zarumienią i będą chrupiące.

Pikantne kotlety z kaszy jaglanej

Tutaj podane w towarzystwie puree ziemniaczanego oraz surówki z marchewki :D

Pikantne kotlety z kaszy jaglanej

na google+
 

Wszystkie komentarze

  1. Świetna propozycja :)

  2. Czy można użyć zwykłej mąki lub ziemniaczanej?

    • ekolokalnie says:

      Oczywiście jeśli kotleciki nie muszą być bezglutenowe, to możesz dodać dowolną mąkę albo lepiej bułkę tartą :)

Odpowiedz na „edaAnuluj pisanie odpowiedzi