Pikantne kotlety z kaszy jaglanej
Składniki (10-12 kotletów)
1 i 1/3 szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki mąki z amarantusa
1 jajko
1 mała cebula, drobno pokrojona
1 duży ząbek czosnku, drobno pokrojony
papryczka pepperoni
1/2 papryki czerwonej, u nas 2 małe z własnej hodowli
1 łyżeczka kurkumy
1 czubata łyżeczka Garam Masala
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie
Kasze jaglaną ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do przestygnięcia. Cebulę delikatnie podsmażyć na 2 łyżkach oleju, gdy będzie już miękka dodać czosnek i smażyć jeszcze jakieś 30 sekund. W międzyczasie drobno pokroić papryki.
Kaszę przełożyć do większej miski, dodać do niej pokrojone papryczki i podduszoną cebulkę oraz czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Dodać jajko oraz mąkę i dokładnie wszystko ze sobą wymieszać.
Uformować w ręku kulki wielkości mandarynki i układać je dość luźno na rozgrzanej patelni z olejem. Kulki delikatnie rozpłaszczyć łopatką i smażyć aż się zarumienią i będą chrupiące.
Tutaj podane w towarzystwie puree ziemniaczanego oraz surówki z marchewki
Świetna propozycja
Czy można użyć zwykłej mąki lub ziemniaczanej?
Oczywiście jeśli kotleciki nie muszą być bezglutenowe, to możesz dodać dowolną mąkę albo lepiej bułkę tartą