Pikantne młode ziemniaki z ciecierzycą
Młode ziemniaczki zaczynają królować na naszym stole Dziś przygotowaliśmy je w wersji pikantnej z naszą ukochaną ciecierzycą
Składniki (2-3 porcje)
650 g młodych ziemniaków, najlepiej dobrze umytych, nie obranych
1 szklanka suszonej ciecierzycy, namoczyć na noc
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 cebula, pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku
4 łyżki natki pietruszki
2/3 łyżeczki kuminu
2/3 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki Kitchen King Masala
1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
1/2 łyżeczki kurkumy
4 łyżki oleju rzepakowego
papryka ostra
sól, pieprz
Wykonanie
Ciecierzycę przepłukać, wlać świeżą wodę, dodać ziela angielskie, liść laurowy i gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać sól.
Ziemniaki dobrze umyć, przekroić na pół, jak są małe, albo jak ktoś woli na cztery Ziemniaki oraz ciecierzycę umieścić w misce, dodać pokrojoną cebulę, przyprawy oraz olej i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać natką pietruszki, dodać czosnek i zamknąć przykrywką. Umieścić w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i piec, aż ziemniaki zaczną mięknąć.
Następnie albo porostu zdjąć przykrywkę, albo przesypać zawartość naczynia żaroodpornego na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie umieścić w piekarniku. Piec około 10 minut, co jakiś czas mieszając, albo
do zarumienia się ziemniaków i ciecierzycy.