Pikantny sos chili
Składniki
1 kg pomidorów
3 czerwone papryczki chili
3 średnie cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
5 cm imbiru
1 łyżka oleju migdałowego (może być inny)
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 płaska łyżeczka cukru (ksylitolu)
sól
Wykonanie
Pomidory i papryczki sparzyć. Cebulę, imbir i papryczki (wraz z nasionami) pokroić drobno, a następnie zblenderować. Dodać skrojone i obrane ze skóry pomidory (odlać sok który z nich wypłynął), olej, ocet i ponownie użyć blendera. Powstałą masę gotować około 1,5 h na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. Doprawić do smaku solą i cukrem, a następnie przełożyć do małych słoiczków. Aby wydłużyć żywotność sosu, słoiczki należy pasteryzować przez 10 minut. Sos chili jest idealnym dodatkiem do różnych potraw.
Z podanych składników wyszło 1/2 L sosu