Pizza z patelni
Co jakiś czas widzimy w internecie albo w książkach przepisy na pizzę z patelni. Tak więc przyszła pora na przygotowanie takowej pizzy i podzielenie się z Wami przepisem
Pizza wyszła rewelacyjna, a do tego pieczenie jej zajmuje dosłownie chwilę
Składniki (3 lub 6 pizz, o średnicy 25 cm)
3,5-4 szklanki mąki pszennej
około 270 ml ciepłej wody (1 i 1/4 szklanki)
30 g świeżych drożdży
4 łyżki oleju rzepakowego, bądź oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Wykonanie
Do miski wlać ciepłą wodę, dodać cukier oraz drożdże. Mieszać aż drożdże się rozpuszczą, przykryć ściereczką miskę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać do zaczynu olej, sól oraz przesianą mąkę. Polecamy najpierw wsypać 3 szklanki maki, resztę dosypywać stopniowo, w razie potrzeby i użyć do podsypywania przy wałkowaniu. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 15-20 minut.
Gdy ciasto ładnie wyrośnie podzielić je na 3 lub 6 kulek, w zależności od tego jak grube ciasto lubimy. Każdą kulkę delikatnie rozwałkować i umieścić na mocno rozgrzanej i suchej patelni. Piec pod przykryciem, na średnim ogniu 3-4 minuty. Po czym obrócić placek i górną warstwę posmarować sosem po pizzy, obsypać serem i ułożyć ulubione składniki. Ponownie zamknąć przykrywką i umieścić na ogniu, piec kolejne 4 minuty, aż ser się rozpuści, a ciasto ładnie zarumieni.
My zawsze wszystkie składniki do pizzy wcześniej przygotowujemy, w sensie podsmażamy papryki, cebulę, pieczarki, brokuły gotujemy na parze na al dente