Pizza z zielonymi szparagami, wędzonym tofu, pieczarkami i cebulką

Pizza z zielonymi szparagami, wędzonym tofu, pieczarkami i cebulką

Składniki

1/2 pęczka zielonych szparagów
6 pieczarek
1 duża cebula
1/2 paczki wędzonego tofu
ulubiony ser (u nas na dnie Natan, a na górze utarta Mozzarella)
ciasto na pizze
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu (u nas Włocławek)
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
oregano
majeranek
pieprz cayenne
sól, pieprz

Pizza z zielonymi szparagami, wędzonym tofu, pieczarkami i cebulką

Wykonanie

Ser zetrzeć na tarce, tofu pokroić w cienkie plasterki. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu), pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem i wysmarować olejem rzepakowym. Pieczarki pokroić na plastry, cebulę w większe piórka, doprawić do smaku i podsmażyć na patelni. W małej miseczce wymieszać koncentrat pomidorowy z ketchupem, doprawić solą, pieprzem, oregano, majerankiem i cayenne.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na blaszkę położyć papier do pieczenia, rozwinąć ciasto (można pokroić przed pieczeniem), posmarować sosem i układać składniki: ser, pieczarki, cebulę, plasterki tofu, szparagi, mozzarellę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, lekko posypać jeszcze majerankiem i piec przez około 15-20 minut aż boki i spód będą zrumienione.

Pizza z zielonymi szparagami, wędzonym tofu, pieczarkami i cebulką

Pizza z zielonymi szparagami, wędzonym tofu, pieczarkami i cebulką

na google+
 

Dodaj komentarz