Placki z kaszy jaglanej, serka homogenizowanego i szczypiorku
Kotleciki z kaszy jaglanej w różnych, najróżniejszych wersjach gościły u nas na stole. Tym razem postanowiliśmy przygotować coś na wzór placków ziemniaczanych, ale z kaszy jaglanej. Placuszki wyszły pyszne i co najważniejsze również bardzo smakowały typowym mięsożercom
Składniki (28-30 placków)
2 szklanki kaszy jaglanej
200 ml serka homogenizowanego naturalnego
1 jajko
pęczek szczypiorku, drobno pokrojony
6 łyżek mąki z amarantusa
1,5 łyżeczki mielonego chili
1,5 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
sól, pieprz
olej kokosowy, albo inny do smażenia
Wykonanie
Kaszę jaglaną przepłukać na sicie, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Przestudzoną kaszę umieścić w misce, dodać mąkę, jajko, serek, szczypiorek oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, za pomocą łyżki formować niezbyt grube i duże placuszki, piec z obu stron
Tutaj podane z puree ziemniaczono-brokułowym oraz sosem pomidorowym