Polenta przyprawiona po Tajsku z kapustą pekińską ze słodkim sosem chili
Składniki (na 3 porcje)
Polenta
1 szklanka mąki kukurydzianej
3 i 3/4 szklanki wody
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz, papryka chili, kozieradka
Kapusta pekińska ze słodkim sosem chili
2 łyżki słodkiego sosu chili
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju migdałowego
1 duża cebula, pokrojona w cienkie krążki
1/2 brokuła, oczyszczonego i podzielonego na różyczki
1 spora garść pokrojonej w paski kapusty pekińskiej
3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plastry
4 cm imbiru, obrany i pokrojony w cienkie paski
1 papryczka chili, pokrojona w cienkie plastry
kawałek czerwonej papryki, cienko pokrojonej
3 łyżki soku z limonki
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
Wymieszać razem słodki sos chili, sos sojowy i olej migdałowy, odstawić. Polentę przygotować według instrukcji tutaj, tyle, że bez dodatku warzyw. Gdy polenta będzie gotowa przykryć garnek i odstawić.
W międzyczasie rozgrzać w woku albo na dużej patelni olej rzepakowy, dodać imbir i smażyć na małym ogniu 1 minutę. Wsypać cebulę oraz papryki, delikatnie posolić i smażyć 5 minut, mieszając co jakiś czas. Włożyć brokuł i smażyć pod przykryciem kolejne 5 minut, następnie dodać kapustę pekińską oraz czosnek i smażyć już odkryte 1 minutę. Mieszając, wlać słodki sos chili z dodatkami. Zdjąć z ognia i w miarę dokładnie oblać sokiem z limonki, przemieszać.
Polentę rozłożyć na talerzach, na wierzch ułożyć warzywa, od razu podawać.