Polenta z warzywami
Składniki
1 szklanka mąki kukurydzianej,
2 małe marchewki, (w drobną kostkę)
1 cebula
3 i 3/4 szklanki wody
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki lubczyku
sól, pieprz
Wykonanie
Marchewkę wrzucić do 2 szklanek wody, dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia, po 5 minutach dodać pokrojoną drobno cebulkę i gotować kolejne 5 minut. Następnie wlać 1 łyżkę oleju i powoli wlewać rozpuszczoną w pozostałej (zimnej) wodzie mąkę. Doprowadzić do wrzenia i gotować 20-25 minut mieszając. Trzeba pilnować aby nie przywarło do dna garnka. Gotową, pachnącą polentę wyłożyć do płaskich misek i pozostawić do zastygnięcia, najlepiej jak wystygnie w temperaturze pokojowej i dodatkowo spędzi przez noc w lodówce.
Tak przygotowaną polentę można dowolnie kroić i następnie grillować, zapiekać czy podsmażać. My upiekliśmy ją w piekarniku (smarując lekko olejem) z pieczarkowymi plasterkami.