Pomidory faszerowane
Składniki
4 mięsiste pomidory
1 szklanka ryżu Basmati
6 pieczarek
1 duża cebula
1 opakowanie wędzonego tofu
3-4 łyżki sosu sojowego
papryka wędzona ostra
kurkuma
kozieradka
Garam Masala
sól, pieprz
olej rzepakowy
Wykonanie
Górę pomidorów odciąć i odłożyć. Za pomocą małego noża oddzielić miąższ, a następnie łyżeczką wyciągnąć go z pomidorów do małego garnka. Każdy pomidor w środku doprawić solą i odstawić na durszlak do góry dnem, na około 10 minut, żeby usunąć z nich resztki soku.
Do miski wrzucić ugniecione widelcem tofu, doprawić sosem sojowym i odstawić aby się „przegryzło”. Następnie pokroić cebulę w kostkę, a pieczarki utrzeć na dużych oczkach i usmażyć wszystko na odrobinie oleju rzepakowego. Pod koniec smażenia dodać bardzo drobno posiekany, ząbek czosnku. Doprawić pieprzem, solą i pozostałymi przyprawami, a następnie wymieszać z ugotowanym ryżem oraz tofu. Tak przygotowanym farszem napełnić pomidory(które warto od środka lekko przyprawić). Przykryć odciętymi „czapeczkami”, przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać olejem rzepakowym (dno naczynia żaroodpornego również), z góry posypać solą, pieprzem i umieścić w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Piec około 50 minut.
Wydrążony miąższ z pomidorów zmiksować, dodać 2 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz i na małym ogniu zredukować z niego wodę (około 20 minut). Pod koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Jeśli sos jest za kwaśny można dodać trochę cukru.
Na zdjęciu podane z puree czosnkowym, kiełkami i korniszonami
Świetne wychodzą te pomidorki