Prażona soja
Jeśli czasem oglądając jakiś dobry film brakuje Wam czegoś do chrupania, polecamy soję prażoną! Wykonanie jest banalnie proste, można dowolnie doprawić, a do tego jest pyszna i zdrowa
Składniki
1 szklanka soi, namoczyć na noc
2/3 łyżeczki mielonego chili
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczka curry
1/3 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
1/2 łyżeczka Tandoori Masala
papryka ostra do posypania
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
Wykonanie
Soję odcedzić na sito, następnie wysuszyć ją na ręczniku papierowym i przesypać do miski. Olej wymieszać z przyprawami, po czym przelać do miski z soją. Dokładnie wymieszać, tak aby każde ziarno soi obtoczyło się przyprawach. Na dużej blaszce wyłożyć papier do pieczenia i rozsypać równomiernie przyprawioną soję. Dobrze posolić, obsypać papryką ostrą i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec 40-50 minut, w zależności od żądanego uprażenia.
Świetnie sprawdza się jako przekąska albo dodatek do sałatki.
Mocno uprażona ma posmak ziarna kawy
Moja przy 180st i włączonej dolnej i górnej grzałce po 35minutach była spalona chyba mam kopnięty piekarnik, zadymiłam pół kamienicy Ale mogę się wypowiedzieć co do kompozycji przypraw – fenomenalna !