Prosta sałatka z kapusty pekińskiej
Sałatka (jak to mówi Wikipedia) – potrawa sporządzana głównie ze świeżych warzyw, często z dodatkiem innych składników, także poddanych uprzednio obróbce cieplnej, oraz przypraw, z dodatkiem sosu na bazie majonezu, oliwy, śmietany czy specjalnych sosów (dressingów)
Sałatka jaką Wam dziś proponujemy jest mega prosta i szybka w wykonaniu, przygotowuje się ją ze składników które najczęściej występują w lodówce, wiec nie trzeba specjalnie biegać po zakupy
Składniki
1/2 kapusty pekińskiej, pokrojonej w dość cienkie paski
1/2 żółtej papryki, pokrojonej w niezbyt dużą kostkę
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w niezbyt dużą kostkę
2 ogórki kiszone, pokrojone w kostkę, przepis na ogórki tutaj
1 pomidor, pokrojony w kostkę
1 marchew, utarta na dużych okach
2 łyżki majonezu
2 łyżki oleju kokosowego albo innego do smażenia
sól, pieprz
3 łyżeczki ulubionej mieszanki do sałatki, u nas: sól, gorczyca, pietruszka, lubczyk, cebula, marchew,czosnek, pasternak, papryka słodka, sczypiorek
Wykonanie
Paprykę delikatnie podsmażyć na oleju, wówczas jej smak jest bardziej wyraźny i nie leży na żołądku W dużej misce pomieszać ze sobą wszystkie warzywa, doprawić solą, pieprzem oraz dowolną mieszanką przypraw, dodać ostudzoną paprykę, wraz z olejem. Dokładnie wymieszać, na koniec dodać majonez i ponownie wymieszać.
Najlepiej odstawić na minimum 30 minut, aby sałatka się przegryzła
Lubię takie sałatki!