Pulpety jaglane
Zapraszamy na pyszne i proste w przygotowaniu pulpety, można je podać jako przekąskę, albo na przykład do obiadu z ulubionym sosem
Składniki (+/- 27 pulpetów)
1 szklanka kaszy jaglanej
1 duża marchew, utarta na dużych okach
1 duża cebula, drobno pokrojona
kawałek selera, utarty na dużych okach
kawałek pora, cienko pokrojony
2 łyżki prażonego słonecznika
7 pieczarek, utartych na dużych okach
mąka z amarantusa
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego chili
2 łyżki oleju kokosowego
papryka ostra
sól, pieprz
Wykonanie
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać pieczarki, doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Podsmażać 3-4 minuty i dodać pozostałe utarte warzywa oraz przyprawy, dusić pod przykryciem, do miękkości. W międzyczasie ugotować kaszę jaglana, z odrobiną kurkumy.
Gdy warzywa na patelni będą miękkie dodać do nich ugotowaną kaszę jaglaną oraz słonecznik, dokładnie wymieszać i odstawić aby masa trochę przestygła. Nieco przestudzoną masę w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku, a następnie dodawać stopniowo mąkę z amarantusa, dać jej tyle, aby swobodnie dało się lepić pulpety.
Ulepione pulpety obtoczyć jeszcze w mące i umieścić na blaszce wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Blaszkę umieścić w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i piec 20 minut, w połowie pieczenia obrócić.
te pulpeciki są przepyszne, tylko ja dodaję mąkę orkiszową i smażę na patelni, rewelacja
Fakt, z mąką orkiszową też mogą być pyszne
My staramy się unikać ostatnio smażenia na tłuszczu, dlatego wybieramy częściej wersje pieczenia w piekarniku
No i w piekarniku mniej zabawy i wszystkie na raz można upiec