Pulpety z czerwonej soczewicy

Co jakiś czas przypominamy o tym, że soczewica jest pyszna i zdrowa, a do tego można z niej wyczarowywać dużo różnorodnych potraw :D Tym razem padło na pulpety, można je podać z sosem z serka topionego, albo z sosem koperkowo-pieczarkowym, lub jakimkolwiek innym :D

Pulpety z czerwonej soczewicy

Składniki (+/- 50 małych pulpecików)

1,5 szklanki czerwonej soczewicy
3 małe cebule, drobno pokrojone
4 kromki ciemnego chleba, u nas bezglutenowy (z domowego pieca :) )
1 jajko, albo kleik z siemienia lnianego
1/2 pęczka koperku, drobno pokrojonego
sól, pieprz
opcjonalnie mąkę

Pulpety z czerwonej soczewicy

Wykonanie

Soczewicę ugotować w osolonej wodzie.
Nieco przestudzoną zmielić w maszynce, pozostawiając jednak część nie zmieloną.
Chleb pokroić w kostkę i również przepuścić przez maszynkę. Dodać do masy soczewicowo- chlebowej szczyptę soli, pieprz, cebule, koperek oraz jajko i dokładnie wymieszać.
Jeśli masa jest za rzadka, dodać mąkę, albo więcej chleba. Jeśli jednak jest za gęsta można dodać jeszcze jedno jajko, albo kleik z siemienia lnianego.
Z powstałej masy lepić niezbyt duże kule, najlepiej takie na jeden kęs.
W garnku zagotować osoloną wodę i gotować na niej partiami pulpety.
Czas gotowanie, to 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Ugotowane pulpety zanurzyć w garnku z sosem z serka, dokładnie je nim obtoczyć i umieścić na talerzu.
Jeśli jednak będzie to sos koperkowo-pieczarkowy, to pulpety gotować od razu w garnku z sosem :D

Pulpety z czerwonej soczewicy

Pulpety z czerwonej soczewicy

Jeśli pulpety będą odpowiednio małe, to po obtoczeniu w sosie z serka topionego, mogą być świetną przekąską na imprezie :D

Pulpety z czerwonej soczewicy

Pulpety z czerwonej soczewicy

na google+
 

Wszystkie komentarze

  1. Całkiem nieźle się prezentują :) Zdecydowanie potwierdzam, soczewica jest świetna!

Dodaj komentarz