Puree z selera i pietruszki
Składniki (2-3 porcje)
1 średniej wielkości seler
1 pietruszka
1 łyżeczka soku z cytryny
2 duże ząbki czosnku, drobno poszatkowane
1 czerwona cebula, drobno pokrojona
1/2 łyżeczki kozieradki
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżki koperku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
Wykonanie
Obrany seler i pietruszkę pokroić w kostkę i gotować w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek, dokładnie przemieszać z cebulą i smażyć jakieś 15 sekund.
Gdy seler i pietruszka będą miękkie, należy je odcedzić, a następnie dodać przyprawy i za pomocą tłuczka do ziemniaków, bądź blendera rozgnieść na gładką masę. Na koniec dodać koperek, podsmażoną cebulę oraz czosnek i dokładnie wymieszać.
Takie puree jest fajnym zamiennikiem ziemniaków, dobrze doprawione świetnie smakuje zarówno z daniami wegetariańskimi jak i z mięsem.
Tutaj w towarzystwie podpieczonych plastrów pasztetu z grochu i grzybów leśnych oraz kapustą kiszoną