Pyszny krem z porów

Por działa moczopędnie (dlatego stosuje się go w chorobach nerek i pęcherza moczowego), wspiera leczenie reumatyzmu, poprawia laktację, a także jest pomocny w zwalczaniu przeziębień. Jedzenie pora dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy, stabilizuje poziom cukru we krwi, wpływa dobroczynnie na układ trawienny oraz ma właściwości bakteriobójcze. Por można spożywać na surowo, gotowany i duszony. Jest lekkostrawny, dietetyczny i zasadotwórczy. Wskazany w dietach odchudzających i leczniczych. Nadaje się na surówki, sałatki, do zup i sosów.

Pyszny krem z porów

Składniki

2 duże pory
kilka ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
2 cebule, pokrojone w piórka
3 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chili
3 łyżeczki koperku
1 łyżeczka lubczyku
sól, pieprz

Pyszny krem z porów

Wykonanie

Delikatnie odciąć końcówki porów, przeciąć je wzdłuż i dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie pokroić na średniej wielkości kawałki. W garnku rozgrzać olej i dodać do niego pokrojoną cebulę, podsmażać 3 minuty, po czym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawić solą i wszystko razem smażyć kolejne 3 minuty. Do lekko podsmażonej cebuli i ziemniaków dołożyć pokrojone pory, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i smażyć przez 7-8 minut. Pamiętając aby co jakiś czas przemieszać. Po upływie żądanego czasu wlać wodę, albo bulion warzywny. Ilość wody jest uzależniona od tego jak gęstą chcemy osiągnąć zupę. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 20-25 minut, następnie odstawić z ognia i pozostawić do przestygnięcia.
Przestudzoną zupę zmiksować na gładki krem i ponownie zagotować, w razie potrzeby doprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać na przykład z grzankami czosnkowymi, posypane delikatnie świeżym porem albo szczypiorkiem :)

Pyszny krem z porów

Pyszny krem z porów

Pyszny krem z porów

na google+
 

Dodaj komentarz