Racuchy z jabłkami
Dziś ponownie coś z serii „powrót do przeszłości” albo „smaki dzieciństwa”
Bo przyznamy szczerze, że racuchów nie jedliśmy już kilka ładnych lat, a kojarzą nam się zdecydowanie z beztroskim dzieciństwem
Składniki (+/- 33 racuchy)
1/2 l mleka
2,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
4 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
1 mały banan, pokrojony w kostkę
cukier puder, do dekoracji
olej rzepakowy albo kokosowy, do smażenia
Wykonanie
Do dużej miski wlać mleko, dodać do niego 2 żółtka, cukier waniliowy oraz sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszać. Następnie dodać szczyptę soli oraz przesianą mąkę, wymieszać aby nie było żadnych grudek.
Do ciasta dodać pokrojone jabłka oraz banana i ponownie wymieszać.
Białka jajek ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta z owocami, bardzo delikatnie połączyć ciasto z białkiem.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki formować placuszki. Smażyć je na rumiano, z dwóch stron.
Upieczone obsypać cukrem pudrem i można się zajadać
Uwielbiam dzięki za przypomnienie na pewno zrobię.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Również pozdrawiamy i życzymy smacznego
świetne na obiad:)
Śniadanie, obiad czy podwieczorek, w zasadzie nie ma to znaczenia, każda pora jest dobra na dobre racuchy