Ratatouille inaczej

Ratatouille w tej wersji jest jednym z najbardziej kolorowych dań jakie robiliśmy :) Fajnie też będzie wyglądać jak dacie połowę cukinii zielonej, a połowę żółtej :)

Ratatouille inaczej

Składniki

1 niezbyt duża cukinia, bardzo cienko pokrojona
1 nieduży bakłażan, bardzo cienko pokrojony
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka, bardzo cienko pokrojona
2 pomidory, bardzo cienko pokrojone
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
1 szklanka passaty
2 łyżeczki oregano
1 łyżka drobno pokrojonego rozmarynu
3-4 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz

Ratatouille inaczej

Wykonanie

Na dno przygotowanego naczynia do zapiekania wlać passatę (sos pomidorowy), 2 łyżki oleju, dodać czosnek, cebulę, oregano oraz rozmaryn. Doprawić jeszcze solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Następnie ułożyć naprzemiennie cienko pokrojone warzywa, skropić je pozostałym olejem, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie posypać szczyptą oregano. Na górę warzyw położyć papier do pieczenia i wówczas naczynie umieścić w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Piec 45 minut, zdjąć papier i piec jeszcze 10 minut. Podawać gorące na przykład z kaszą, ryżem albo makaronem :)

Ratatouille inaczej

Ratatouille inaczej

Ratatouille inaczej

na google+
 

Dodaj komentarz