Ratatouille
Składniki
8 pieczarek
1 papryka czerwona
1 czerwona papryczka chili
2 pomidory
1 cukinia
1 bakłażan
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżki natki pietruszki
olej rzepakowy
1,5 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka lubczyku (suszonego)
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/3 łyżeczki kozieradki
1 łyżeczka Tandori Masala
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
sól, pieprz
Wykonanie
Papryki pokroić w kostkę i dusić na patelni, na oleju rzepakowym. Po chwili dodać cebulę skrojoną w piórka oraz ćwiartki pieczarek. Dusić pod przykryciem około 10 minut. W międzyczasie pokroić cukinie i bakłażana w cienkie plastry takie 3-4 milimetrowe (jeśli bakłażan jest gorzki należy plastry dobrze posolić i odstawić na około 10 minut, a następnie wypłukać w wodzie). Gdy warzywa na patelni zaczną mięknąć dodać pokrojony czosnek oraz bakłażana i cukinię. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz innymi przyprawami i dusić pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Teraz dodać pomidory pokrojone w kostkę, dokładnie wymieszać i smażyć bez przykrycia jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku, odsypać natką pietruszki i podawać gorące