Ryżowe kotlety
Dziś przyszła pora na wymyślenie i wprowadzenie do naszego menu nowego rodzaju kotletów
Jako główny składnik padło na ryż, bo w sumie bardzo rzadko po niego sięgamy ostatnimi czasy
Zatem zapraszamy na obiad
Składniki (+/- 24 kotlety)
1,5 szklanki ryżu
1 duża marchew, zetrzeć na dużych okach
15 cm pora, cienko pokroić
bułka tarta, u nas zrobiona z własnego chlebka
1 jajko albo 3 łyżki kleiku z siemienia
1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
2/3 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki Chutney Podina Masala
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki czubricy czerwonej
sól, pieprz
Wykonanie
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Warzywa pokroić i wetrzeć. Wymieszać z ugotowanym i przestudzonym ryżem.
Doprawić do smaku przyprawami, dodać jajko oraz bułkę tartą.
Ilość bułki uzależniona jest od kleistości kotletów
Z powstałej masy ulepić kulki wielkości mandarynki, nieco spłaszczyć, obtoczyć jeszcze w bułce tartej i umieścić na lekko natłuszczonym papierze do pieczenia.
Blachę z kotletami wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 30 minut.
W połowie pieczenia kotlety obrócić.
Przy termoobiegu, czas pieczenia może się skrócić.
Tutaj podane z naszym ulubionym sosem z czerwonej soczewicy (robimy jego różne wersje smakowe) oraz z ogórkiem kiszonym, również z własnej produkcji
świetny przepis! muszę wypróbować
Banalnie prosty i smaczny