Sałatka brokułowa z fetą i innymi warzywami
Sałatka powstała z tak zwanego przeglądu lodówki No i oczywiście jak to najczęściej bywa, wyszła dużo lepiej niż się spodziewaliśmy
Na 100% będziemy ją robić jeszcze nie raz i Wam również polecamy
A czy i Wy często robicie takie nieplanowane sałatki? I jaka wyszła wam najlepiej?
Składniki
1 brokuł, umyty i podzielony na małe różyczki
2 ogórki kiszone, pokrojone w kostkę (przepis)
1/2 fety, pokrojonej w małą kostkę
2 ząbki czosnku, drobno poszatkowane
1 pomidor, pokrojony w małą kostkę
1/3 pęczka szczypiorku, drobno pokrojonego
1/4 małej kapusty pekińskiej
1/2 sałaty lodowej
1 marchew, utarta na dużych okach
5 łyżek oleju z pestek dyni
1 szklanka prażonej soi
ulubiona mieszanka przypraw, u nas: gorczyca, koperek, lubczyk, kwasek cytrynowy, cebula, pietruszka, marchew, czosnek, papryka słodka, szczypiorek, pasternak
Wykonanie
Posolony brokuł gotować na parze 10-15 minut. Sałaty umyć i dość drobno pokroić, umieścić w misce, dodać ostudzony brokuł i resztę warzyw. Doprawić ulubioną mieszanką przypraw, olejem z pestek dyni i dokładnie wymieszać. Prażoną soję posypywać już na rozdzielone porcje, albo umieścić obok w oddzielnej miseczce