Sałatka makaronowa
Przeglądając zawartość lodówki i szafek, w poszukiwaniu inspiracji na obiad, powstała sałatka makaronowa. Oczywiście nie musi być to danie obiadowe, śmiało można przygotować taką sałatkę na imprezę, albo po prostu jako wieczorną przekąskę.
Składniki
300 g makaronu, u nas literki
1 szklanka kukurydzy
1 szklanka groszku konserwowanego, świeżego albo mrożonego
3 jajka, ugotowane na twardo
3 marchewki, pokrojone w kostkę i ugotowane
7 małych ogórków korniszonów
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
1/3 łyżeczki kurkumy
3 łyżki majonezu
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki koperku
2 łyżeczki musztardy Sarepskiej
sól, pieprz
Wykonanie
Makaron ugotować al dente, jajka i ogórki pokroić w kostkę. W dużej misce pomieszać ze sobą wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na jakiś czas do lodówki, aby się sałatka „przegryzła”.