Sałatka na liściach cykorii
Składniki
3 cykorie
2 jajka ugotowane na twardo
1/2 papryki czerwonej
1/2 puszki groszku konserwowanego
szczypiorek
trochę selera naciowego
2 łyżki majonezu
lubczyk
sól, pieprz
Wykonanie
Cykorię umyć i osuszyć. Z każdej cykorii zdjąć po 4-5 dużych liści i odłożyć. Resztę liści drobno pokroić, dodać do nich pokrojoną w kostkę paprykę, jajka, odsączony groszek oraz posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawić majonezem, solą, pieprzem i lubczykiem. Delikatnie wymieszać. Na półmisku rozłożyć odłożone liście cykorii, na każdy z nich nałożyć po porcji sałatki. Można posypać jeszcze z góry szczypiorkiem
Tu podane z pasztetem jaglano-soczewicowo-marchwiowym.