Sałatka z bobem
Korzystając z tego, że akurat mamy sezon na bób, a my go bardzo lubimy, przygotowaliśmy go w nieco innej formie
Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych, przede wszystkim ma dużą zawartość białka. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego w ciąży. Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie.
Składniki
1/2 kg ugotowanego i wyłuskanego bobu
1 puszka tuńczyka
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
1/2 sałaty lodowej
3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w dużą kostkę
1 duży bądź 2 mniejsze pomidory, pokrojone w kostkę
szczypiorek wraz z dymką, drobno pokrojony
garść koperku
Sos:
3 łyżki oleju bądź oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku, drobno poszatkowane
ulubiona mieszanka ziół, u nas: sól, gorczyca mielona, cebula, pieprz czarny mielony, papryka słodka, czosnek granulowany, pietruszka, lubczyk, szczypiorek, koperek
sól, pieprz
Wykonanie
Liście sałaty umyć i porwać w rękach, wrzucić do miski, dodać pozostałe warzywa. Tuńczyka odsączyć z zalewy doprawić solą i pieprzem i również przełożyć do miski z warzywami.
W szklaneczce połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu, dokładnie wymieszać i przelać do miski z sałatką.
Sałatkę porządnie wymieszać, tak aby dokładnie połączyła się z sosem i można podawać.
Śmiało można też dodać ogórka kiszonego albo małosolnego Fajny nadałby sałatce charakter My niestety nie mieliśmy takowego na stanie Następnym razem dodamy
chętnie wykorzystam przepis bo bardzo lubię takie sałatki:)
Mamy nadzieję, że będzie Ci smakować tak jak nam