Sałatka z brokuła, jajek i pomidorów
Brokuł jest warzywem albo kochanym albo znienawidzonym A to wszystko zależy tylko od tego w jaki sposób się go przygotowuje. Oczywiście najlepiej jeść go surowego, albo al dente, ugotowanego na parze.
Brokuły są doskonałym źródłem witaminy C. Dlatego spożywanie ich, szczególnie w okresie zimowym, chroni organizm przed przeziębieniami i grypą. Zawierają też znaczne ilości magnezu, błonnika, potasu, stanowią też ważne źródło prowitaminy A, witaminy K, kwasu foliowego oraz luteiny i zeaksantyny
Składniki
1 brokuł, umyty i podzielony na różyczki
4 jajka, ugotowane na twardo
3 pomidory
1 duży ząbek czosnku, drobno poszatkowany
2 łyżki natki pietruszki
mieszanka ulubionych ziół
sól, pieprz
olej, dowolny
Wykonanie
Brokuł ugotować na parze, na al dente. Pomidory pokroić w kostkę, jajka obrać i pokroić na osiem części. W misce układać warstwowo, najpierw brokuł, posypać go lekko solą, pieprzem, ziołami i połową czosnku. Następnie na brokule rozłożyć pomidory obsypane solą i pieprzem. Na górze dać jajka, natkę pietruszki, ponownie sól, pieprz, resztę czosnku oraz zioła. Wszystko dokładnie skropić olejem i podawać