Sałatka z fasoli pinto i buraków
Kolejna potrawa z serii dla bezglutenowców i wegan, ale pyszna dla każdego
Składniki
2 gałązki selera naciowego, drobno pokrojony
1,5 szklanki suchej fasoli pinto (ale może być też inna), namoczyć na noc w wodzie
2 duże buraki, albo 3 średnie, ugotowane albo upieczone
4 ogórki kiszone, pokrojone w kostkę
1 jabłko, pokrojone w słupki
3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
koperek
2 łyżki słonecznika prażonego
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
sól
Sos
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oleju
sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
2 szczypty ulubionych ziół (opcjonalnie)
Wykonanie
Fasolę ugotować do miękkości wraz z 2 ziarnami ziela angielskiego i liściem laurowym, pod koniec gotowania dodać sól. Ugotowane buraki obrać i pokroić w podłużne paski, w między czasie ugotować kaszę gryczaną. W dużej misce umieścić odsączoną fasolę oraz kaszę, dodać pozostałe warzywa oraz słonecznik i obsypać mocno koperkiem.
W szklaneczce przygotować sos, mieszając ze sobą ocet balsamiczny, olej, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz odrobinę ziół. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę, dokładnie wymieszać i najlepiej odstawić na jakiś czas do lodówki.