Sałatka z fasolką szparagową
Składniki
1/3 sałaty lodowej
3 pomidory
2 małe ogórki kiszone
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1/2 fety (albo cała mała)
4 pieczarki
1 spora garść fasolki szparagowej
olej migdałowy
2 łyżki siekanego koperku
odrobina szczypiorku
papryka ostra
Tandori Masala
sumak
kumin rzymski
kozieradka
sól, pieprz
Pieczarki oczyścić, przekroić na ćwiartki, doprawić solą, pieprzem, papryką i dusić na patelni, aż zrobią się soczyste. W międzyczasie ugotować fasolkę w osolonej wodzie.
Sałatę umyć, odsączyć i porwać na mniejsze kawałki, wrzucić do miski. Dodać wszystkie przygotowane przyprawy i wymieszać. Teraz po kolei dodawać drobno pokrojony czosnek, ogórki w plastry, pomidory na ćwiartki, fetę w kostkę i koperek. Wszystko dokładnie wymieszać, delikatnie podlać olejem migdałowym i wyłożyć na przygotowane talerze. Pozostało już tylko na takiej sałatce ułożyć trochę strąków fasolki szparagowej, kilka plasterków czerwonej cebuli, pieczarki i delikatnie posypać szczypiorkiem
Tutaj sałatka w towarzystwie kotlecików z kaszy gryczanej i marchwi