Sałatka z grillowaną cukinią i pieczarkami
Składniki
kilka liści sałaty lodowej
2 pomidory
4 ogórki konserwowe
kilka rzodkiewek
1 cukinia
7 pieczarek
olej rzepakowy
kiełki (tutaj są: kiełki rzodkiewki i fasola mung)
pieprz cayenne
papryka ostra
sól, pieprz
ulubiona przyprawa do sosu, (u nas jest to mieszanka suszonych ziół czyli :gorczyca, koperek, lubczyk, kwasek cytrynowy, cebula, pietruszka, marchew, czosnek, papryka słodka, szczypiorek, pasternak)
Wykonanie
Umytą sałatę porwać na mniejsze kawałki, wkroić pomidory, ogórki, rzodkiewkę, doprawić przyprawami i wymieszać. Na grillu albo na odrobinie oleju na patelni, smażyć cukinię przekrojoną wzdłuż oraz pieczarki pokrojone na ćwiartki, wszystko posolone solą, pieprzem, papryką i pieprzem cayenne. Jeśli warzywa były smażone na patelni wówczas po zakończeniu smażenia, olej wraz z pieczarkami dodać do sałatki i wymieszać. Jeśli jest to grill, to dodać trochę oleju do sałatki wraz z przyprawami. Sałatkę z pieczarkami wykładamy na talerze, a na górę rozsypać usmażoną i pokrojoną cukinię, udekorować kiełkami.