Sałatka z gruszką w imbirze, z kozim serem, chili oraz pomarańczą
Składniki (2-3 porcje)
2 garście rukoli
kilka liści sałaty lodowej
1 gruszka, nie za miękka, oczyszczona z gniazda nasiennego, każda połówka pokrojona wzdłuż na 8 kawałków
100 g miękkiego sera koziego, typu rolada, pokrojona w cienkie plasterki
1 pomarańcza
1/2 dużej bądź cała mała papryczka chili, pokrojona w cienkie krążki
3 łyżki prażonego słonecznika
1 garstka żurawiny suszonej
2 łyżki masła
1 łyżeczka miodu
2/3 łyżeczki mielonego imbiru
Sos
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie
Sałatę lodową porwać w palcach na mniejsze kawałki, a następnie umyć wraz z rukolą. Pomarańczę obrać i pokroić na cząstki. Składniki sosu wymieszać ze sobą i odstawić.
Na patelni rozpuścić masło, włożyć pokrojoną papryczkę chili oraz gruszkę, smażyć 5-6 minut, raz obracając. Następnie gruszki obsypać imbirem i oblać miodem. Obrócić delikatnie plastry gruszki, tak aby dokładnie obtoczyły się w miodzie i imbirze. Smażyć jeszcze ze 2 minuty.
W międzyczasie rozłożyć na talerzach sałatę oraz rukolę i delikatnie podlać sosem. Następnie układać po kolei pozostałe składniki, czyli pomarańczę, ser kozi, żurawinę oraz podsmażoną gruszkę i chili. Wszystko posypać prażonym słonecznikiem oraz polać resztą sosu. Można też polać pozostałym na patelni roztopionym, aromatycznym masełkiem
Ta sałatka jest świetną kompozycją wszystkich smaków Słodkie, pikantne oraz kwaśne świetnie się równoważą